2013. november 1., péntek

Tökös spagetti

Azt hiszem, abszolút felvettük a ritmust, tököt eszünk tökkel. A tegnap esti Samhain buli szuper volt, forralt bor, rumpuncs, sütőtök a kertben, csillagok alatt, sparhelt mellett. Hajnalban keveredtünk csak haza, legkedvesebb szomszédaink pedig kötelező jelleggel nekünk ajándékoztak egy tálca maradék sütőtököt.

Még szerencse, hogy a minap a neten rátaláltam egy kellemes ismerősöm, Senki Alfonz sütőtökös penne receptjére, ami elindított az alábbi tésztaétel felé vezető úton.



Hozzávalók (2-3 személyre):
  • sütőtök (valamennyi, mondjuk 2-3 nagy szelet)
  • 250 gr teljes kiőrlésű spagetti
  • 1/2-1 db friss paradicsom
  • 6-7 db szárított paradicsom
  • 3 ek olaj
  • 1 dl zabtejszín
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kk chilipor
  • szerecsendió ízlés szerint
  • 1 tk tárkony
  • néhány levél friss bazsalikom
  • egy-két kisebb kakukkfű ágacska
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 kk só
  • 1 kk nádcukor
  • 1 ek paradicsom chutney (elhagyható)
  • sajt/füstölt tofu
Elkészítése:

A sütőtököt meg kell sütni szépen, mint a neve is mutatja, a spagettitésztát meg al dente főzni. Azután vegyük elő a cuttert, ha nincs, a turmixgépet, vagy botmixert. Végső esetben a krumplinyomó is megteszi :) Ha friss bazsalikomot, kakukkfüvet és tárkonyt használunk, aprítsuk fel a cutterrel, azután tegyük félre. Ezután a szárított paradicsomot kell ugyanígy szétmarcangoltatni, félretenni. Végül a sütőtököt tegyük az aprítóba, héjától megfosztva, egy csipet sóval, egy kiskanál nádcukorral,  a zabtejszínnel, a paradicsommal és a paradicsom chutney-val. Turmixoljuk szét alaposan, majd tegyük félre.

Melegítsünk olajat egy serpenyőben, dobjuk rá az apróra vágott fokhagymát, a szerecsendiót és a chilit, egy percig kavargassuk nagy lángon. Óvatosan, mert hamar odaéghet. Ezútán öntsük rá a tökös masszát, hígítsuk  némi forró vízzel, dobjuk bele a szárított paradicsomot, és fedő alatt rottyantsuk össze, míg kellően sűrű szószt kapunk.

Végül keverjük bele a bazsalikomot, a tárkonyt és a kakukkfüvet. Merjünk a tésztára a szószból, reszeljünk rá füstölt tofut vagy sajtot, és szórjuk meg a felaprított friss petrezselyemmel.

A bazsalikom a többi közt köhögéscsillapító, szélhajtó, étvágyjavító növény, ami elképesztő illatorgiával kényeztet.

A tárkony szintén jó hatással van az emésztésre, és étvágyjavító is, mint fenti kollégája.

A kakukkfű az egyik kedvenc növényem, megfázásra hihetetlenül jól használható vírusölő növény, ami mindig a nyári alkonyok illatos rétjét juttatja eszembe.

Végül a petrezselyem mindenféle gyomorprobléma orvosa: görcsoldó, szél- és vizelethajtó, étvágyjavító növény, és ilyenkor is elérhető friss zöld levélkéivel szuper turmix-összetevő.

NADE! Az itt felhasznált fűszerek közül a bazsalikom, a chili, a petrezselyem, a fokhagyma és a szerecsendió is afrodiziákum, úgyhogy romantikus vacsorák szerény, de hatékony előételének is ajánlom a tökös spagettit. Már csak a neve miatt is.

Jó étvágyat! :)

1 megjegyzés:

  1. Így tovább Enci, örömmel olvaslak:) És kérem a sok fincsirecepteeet :)

    VálaszTörlés