2014. március 11., kedd

Két Forró Csoda

Isteni sütőtök és sárgaborsó krémleves


Ezt a két levest legutóbb a szülinapi vegán svédasztalra készítettem el, a sárgaborsó már előtte, Fényünnepen debütált. Mivel általános lelkesedést váltottak ki (állítólag), közzéteszem a recepteket. Szerintem mindkettő csodálatos, isteni comfort food, melegítenek, gyógyítanak, és nagyon, nagyon finomak. Majd írjátok meg, nektek hogy ízlett :)



Sütőtök, ahogy nem bírom megunni. Aprított földimogyoróval, tökmaggal, petrezselyemmel szórjuk meg tálaláskor!

Mennyei Sütőtök Krémleves

Hozzávalók:

3-4 fej lilahagyma
1 ek kókuszzsír
1 kis sütőtök
madras curry
kurkuma
1-2 ek vörösborecet
2-4 ek fekete chili szósz
1-2 ek szójaszósz
1 ek teljes kiőrlésű liszt
1 doboz rizstejszín
1/2 l rizstej
víz

A fűszerekkel az a helyzet, hogy ízlés szerint kellene eltalálni a mennyiséget - sajnos most ilyen hozzávetőleges vagyok. A chiliszósz és a szójaszósz miatt vigyázz a sóval!
Tehát. A sütőtököt előre megsütjük, a húsát kikaparjuk. A lilahagymát felkarikázzuk, és lassan karamellizáljuk a kókuszzsíron. Mikor elkészült, rádobjuk a sütőtök húsát felaprítva, a madras curryt, a kurkumát és a sót. Együtt pároljuk pár percig fedő alatt. 
Ezután meglocsoljuk kevés vörösbor ecettel, chili szósszal és szójaszósszal. Ha több tököt használunk, nem feltétlen kell, de ezen a ponton megszórhatjuk 1 ek teljes kiőrlésű liszttel a sűrítés érdekében. (A sütőtök-lilahagyma arány tetszés szerint változtatható, ez egy ilyen rugalmas recept.)
Beleöntjük a rizstejszínt, a rizstejet, felöntjük vízzel, és jól összeforraljuk, végül turmixoljuk. Nagyon finom, és sokáig eláll!
Ja, és a mennyiség. Hát, ebből sok lesz. :)



Sárgaborsó krémleves, céklachipssel - ettől ilyen vadak a színek. :)
Sárgaborsó Krémleves Jade-módra

Hozzávalók:

1 zacskó (25 dkg) sárgaborsó
1 tk kókuszzsír
1,5 l víz
1 doboz kókusztejszín
1-2 szem chilipaprika
1 kis darab friss gyömbér
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
2-4 ek vegamix

A sárgaborsót megmossuk, éjszakára beáztatjuk. Feltesszük főni 1,5 liter vízzel (főzés közben visszapótolhatjuk, ha kell) és a vegamixet is hozzáadjuk. Közben a kókuszzsíron megpirítjuk a kimagozott és felaprított chilit, a nagyon apróra vágott gyömbért és a fokhagymát. Felöntjük a kókusztejszínnel, felforraljuk, majd a sárgaborsós lábasba öntjük. Végül belecsavarjuk a citrom levét, és leturmixoljuk.
Ez egy melegítő hatású, savanykás, nagyon finom leves, megfázás ellen tuti recept.

Jó étvágyat hozzá! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése